CONTRIBUTION REGARDING THE TACTICAL AND THEORETICAL TRAINING IN THE ARTISTIC GYMNASTICS
CONTRIBUTII PRIVIND OPTIMIZAREA PREGĂTIRII TACTICE ȘI TEORETICE DIN GIMNASTICA ARTISTICĂ
Abstract
In artistic gymnastics, the theoretical preparing is very closely related to the other components of the sportive training and it is present at all levels, at all age cathegories, in all stages of sportive training and it deals with the knowledges linked to technique, biomechanics in the accurate understanding and achieving of the technique movements, of the contest and coaching rules, of the feeding diet, rules of recovery of the organism after a period of effort and also of the right way of the sportive life.
The tactical preparing has got a more restricted area compared to other sprts, in the idea that the sportives are compering individually, without a direst contact with their oponents, which brings about a great importance in sportives training, as a result of changing the competitional rules by the International federation of Gymnastics, a change in the competitional system, in the way of making up a team.
In the present work, it is emphasized that, in the artistic choosing the best sollutions of designing the exercises for apparatus, according to the particular traits of cach sportive related to the requests of the scoring code. Thus, the team tactical becomes a more and more important preocupation of the trainers in the establishing the order of gymnastics entrance in the competition.
Rezumat
Ân gimnastica artistică pregătirea teoretică se îmbină foarte strâns cu celelalte componente ale antrenamentului sportiv și este prezentă la toate nivele, categoriile de vârstă, etapele și perioadele de pregătire sportivă și se referă la cunoștințele legate de tehnică, biomecanica în înțelegerea corectă a mișcărilor tehnice, a regulamentului de concurs și arbitraj, a unui regim alimentar, reguli de refacere a organismului după efort cât și a unui regim corect de viață sportivă.
Pregătirea tactică are arie mai restrînsă față de alte sporturi, în ideea că sportivii concurează separat (individual), fără contact direct cu adversarul, dar care în urma schimbării regulamentului de concurs de către Federația Internațională de Gimnastică, a sistemului competițional, a constituirii echipei, aduce după sine o importanță în pregătirea sportivilor.
Din lucrarea de față reiese că și în gimnastica artistică pregătirea tactică are o importanță deosebită în alegerea celor mai bune soluții de compunere a exercițiilor la aparate în funcție de particularitățile individuale a sportivilui raportate la cerințele codului de punctaj. Tactica de echipă devenind o preocupare din ce în ce mai mare a antrenorilor în stabilirea ordinei de intrare în concurs a gimnastelor.